Practise Forming Simple Past Tense

Use the given word to form Simple Past Tense.

Example:
(be)

I was Audrey's form teacher in the last three years.

1.
(visit)

----------------------------------------

2.
(enjoy)

-----------------------------------------
3.
(organise)

------------------------------------------

4.
(go)

--------------------------------------

5.
(eat)

----------------------------------------





Answers:                                                                                                                                                  

1. We visited Wei Chai's home town during the public holiday.

2. The little boy enjoyed his birthday party very much.

3. They organised a trip to Sekinjang last month.

4. Uncle Johnson went to the barber shop this morning.

5. Father ate fried crabs with his friends last night.

Practise Forming Simple Present Tense

Use the given word to form Simple Present Tense.

Example:
(be)

Alex is my brother.

1.
(draw)

------------------------------------------

2. 
(cook)

--------------------------------------------

3. 
(take photo)

------------------------------------------

4. 
(listen)

---------------------------------------

5.
(like )

----------------------------------------





Answers:                                                                                                                                      

1. My nephew draws himself every afternoon.

2. Mother always cooks 'nasi lemak'.

3. Shei Ling and I often take photo.

4. Yu Zhe listens to music every day.

5. Rebecca does not like to play such exciting game.

Practise Forming Present Continuous Tense

Use the given word to form Present Continuous Tense.


Example:
(visit)

I am visiting the bird park.

 1.
(drink)

-------------------------------------------------

                                       
2.
(play)

-----------------------------------------------


 3. 
(celebrate)

---------------------------------------------


 4.
(cycle)

--------------------------------------------

5. 
(eat)

----------------------------------------------






Answers:                                                                                                

1. Stephen and Katherine are drinking watermelon juices.

2. The little boy is playing swing.

3. Gwendolyn is celebrating my sister's birthday.

4. Edwin Mah and Grace Yeo are cycling at Bukit Cahaya.

5. They are eating porridges now.

Forming Simple Past Tense

We use the Simple Past Tense to talk about an action or a situation - an event - in the past. To form Simple Past Tense, we use past form only or auxiliary did + base form.

I really enjoyed the Christmas scene last weekend.


Did you watch this Korean drama yesterday?


We went to the Songkak Island last year.


Mother bought a lot of mangoes last night.

My nephew played his toy car just now.


Forming Simple Present Tense

To form the Simple Present Tense, we use the verb's base form (go, work, speak, study). In third person singular (he/she/ it), the base form of the verb takes -s/es. (Auxiliary verb "be", "do", "have", which can also be used as main verbs, are exceptions).

I always drink honey lemon juice.


The pupils make the face masks by themselves.

Yu Zhe learns to read newspaper.


A big tortoise crawls on the ground.

She has garlic bread and mushroom soup for breakfast.




Forming Present Continuous Tense

We make the Present Continuous Tense with the correct form of the verb to be (am/is/are) and the ing form of the main verb.

I am having my dinner now.


We are celebrating for our vacation.


The children are playing scorpions.


My nephew is laughing happily.


Three dophins are performing a nice show.




Simple Past Tense Grammar Practise

A. Write the simple past tense for the words.



No
Present Tense
Simple Past Tense
1
ask

2
visit

3
wash

4
hear

5
see

6
drink

7
break

8
come

9
go

10
run

11
write

12
buy

13
teach

14
catch

15
think




Answers:                                                                                                                                                      

1. asked
2. visited
3. washed
4. heard
5. saw
6. drank
7. broke
8. came
9. went
10. ran
11. wrote
12. bought
13. taught
14. caught
15. thought




B. Circle the correct answer.                                                         

1. The monkey __________ up the tree quickly.
   A. climb
   B. climbed
   C. climbing
   D. are climbing

2. I __________ very late last night.
   A. slept
   B. sleep
   C. sleeping
   D. is sleeping

3. The thief __________ brother's bicycle this morning.
   A. stole
   B. steal
   C. stolen
   D. was stealing

4. Father and I __________ grandfather last week.
   A. visit
   B. visited
   C. visits
   D. are visiting

5. The children __________ at the playground last evening.
   A. is
   B. am
   C. was
   D. were

6. My mother __________ a birthday cake for me last year.
   A. bake
   B. bakes
   C. baked
   D. baking

7. Mrs Tan __________ to the market half an hour ago.
   A. go
   B. goes
   C. is going
   D. went

8. The plumber __________ the leaking tap yesterday.
   A. repair
   B. repairs
   C. repaired
   D. repairing

9. Ramu __________ his car yesterday.
   A. washing
   B. washed
   C. washes
   D. wash

10. Alex __________ the fish just now.
   A. fed
   B. feed
   C. feeds
   D. feeding


Answers:                                                                                                                                                     

1. B
2. A
3. A
4. B
5. D
6. C
7. D
8. C
9. B
10.A

Simple Past Tense

Simple Past Tense

1.Used to show an action that took place at a definite time in the past.
     
     Examples:

  1. I visited my grandparents last week.
  2. Did you watch 'Beauty and The Beast' last night?
  3. My mother did not go to market this morning.
  4. He met with an accident yesterday.
  5. This house was built a few years ago.
  6. Grace drank coffee last night.
  7. The little boy broke the teapot just now.

2.Used to show a past habit, usually with adverbs like 'always', 'often', 'never', etc.

   Examples:

  1. I often played with them when they lived next door.
  2. He always made fun of me when he was here.

3.Used in the 'If' clause of a conditional sentense to show an unlikely event.

     Examples:

  1. If she knew the answer, she would not ask you.
  2. What would you do if you met a tiger?

4.The passive form is used to show that the action was done to the subject and not by the subject.

     Examples:
Active    : They rewarded the boy for his bravery.
Passive  : The boy was rewarded for his bravery.

5.Used to replace the Simple Present Tense in Indirect Speech.

     Examples:

Direct     : He said, ''I understand what you mean.''
Indirect   : He said he understood what I meant.

Let's watch the following videos to practise Simple Past Tense.


Video 1


Video 2

 

Simple Present Tense Grammar Practise

Choose the best answer.

1.  I _______ to music every night.
    A  listen
    B  listens
    C  listened
    D  listening

2.  My younger brother _______ with grandparents.
    A  live
    B  lives
    C  is live
    D  living

3.  Ducks _______ beaks and webbed feet.
    A  has
    B  had
    C  have
    D  having

4.  The earth _______ around the sun.
    A  move
    B  moved
    C  moves 
    D  moving

5.  Bees _______ honey.
    A  make
    B  made
    C  makes  
    D  making

6.  Mr Ramu _______ newspapers to our house every morning.
    A  deliver
    B  delivers
    C  delivered
    D  delivering

7.  There _______ a butterfly on the sunflower.
    A  were
    B  are
    C  am
    D  is

8.  There _______ many people at the circus.
    A  was
    B  are
    C  am
    D  is

9.  _________ the windows.
    A  Shut
    B  Shuts
    C  Shutting

10. "Go and _______ up your room now," said mother.
     A  clean
     B  cleans
     C  cleaned
     D  cleaning


Answers : 
1.  A
2.  B
3.  C
4.  C
5.  A
6.  B
7.  D
8.  B
9.  A
10.A

 

Present Continuous Tense Grammar Practise

Put the verbs in brackets into the Present Continuous tense.

1. We can't go out now. It ............... ( rain ) heavily .

2. Look at them. They ............... ( play ) in the garden now.

3. There! The sun ............... ( rise ) now.

4. We ............... ( go ) for a show tonight.

5. ............... he ............... ( sleep ) now?

6. I am waiting for my father. He ............... ( drive ) me to school today.

7. Switch off the radio. I ............... ( try ) to read this book.

8. Listen! Someone ............... ( call ) for help.

9. The phone ............... ( ring ) . Go and answer it.

10. I'm ill. I ............... ( not go ) to school today.



Answers : 
1. is raining
2. are playing
3. is rising
4. are going
5. Is; sleeping
6. is driving
7. am trying
8. is calling
9. is ringing
10. am not going

Simple Present Tense

Simple Present Tense

1. Used to show a habitual action, usually with adverbs like 'always', 'often', 'never', 'sometimes', 'generally', etc.

     Examples:
  1. I walk to school everyday.
  2. He plays badminton every evening.
  3. She always forgets her purse.
  4. The train leaves every morning at 8 a.m.
  5. We never forget our promises.
  6. Samantha often bakes a butter cake for her family.


 2. Used to show a general truth.

     Examples:
  1. Cats like milk.
  2. Most birds fly but some do not.
  3. Bees are insects.
  4. Windows are made of glass.
  5. Fish swim.


3. Used to show future actions with words like 'when', 'until', 'if', 'unless', etc.

     Examples:
  1. If she asks you, don't tell her.
  2. I shall stay here until they come.
  3. If we meet you at the shops, we will join you.


4. Used to give instructions, requests and imperatives.

     Examples:
  1. Do not do that.
  2. Keep quiet.
  3. Switch off the light.
  4. Sweep the floor.


Attention: [VERB] + s/es in third person (he, she and it).

               Examples: She brushes, He listens, It chases, etc.

Let's watch the following videos to practise Simple Present Tense.


Video 1



Video 2




Present Continuous Tense

Present Continuous Tense

A. Used to show an action that is happening now.

    Examples:
  1. I am waiting for my friend.
  2. Why are you laughing?
  3. Chee Loong is talking to his mother.
  4. It is raining heavily.

B. Used to show a future action that has been planned.

     Examples:
  1. I am not swimming with my friends this evening.
  2. We are visiting our grandfather on Saturday.    
  3. Amanda is going for a show tonight.

C. The passive form is used to show that the action is being done to the subject and not by the subject.

     Examples:

     Active : They are cutting the tree down.
     Passive: The tree is being cut down.             
   

1. The Present Continuous Tense is formed with 'am / is / are' + the Present participle.

2. The passive form of the Present Continuous Tense is formed with 'am / is / are' + 'being' + the past participle.

Let's watch the following videos to practise Present Continuous Tense.


Video 1


Video 2